зөв хоололт
Зөв зохистой хооллох дадал
Хооллох дадалтай холбоотой халдварт бус өвчний асуудлыг шийдвэрлэхэд дараах 3 үндсэн зарчмыг баримтлана.
1. биеийн жингээ хэмжээнд барих
2. зөв зохистой хооллох
3. хүнс хоолоо зөв сонгох, зохистой хооллох дадлыг дэмжих
эдгээр 3 үндсэн зарчим нь зонхилон тохиолдох халдварт бус өвчнөөс сэргийлэх гол түлхүүр болно. Зарчим бүр нь өвөрмөц зорилготой.
1. биеийн жингээ хэмжээнд барих
2. зөв зохистой хооллох
3. хүнс хоолоо зөв сонгох, зохистой хооллох дадлыг дэмжих
эдгээр 3 үндсэн зарчим нь зонхилон тохиолдох халдварт бус өвчнөөс сэргийлэх гол түлхүүр болно. Зарчим бүр нь өвөрмөц зорилготой.
1. Биеийн жин À. Биеийн жин: хүүхэд ба насанд хүрэгсдийн биеийн жинг тогтоох энгийн арга нь жинлэх явдал юм. Биеийн жинг насанд нь (хүүхдэд) харьцуулах эсвэл өндөрт (насанд хүрэгсдэд) харьцуулан тооцох аргуудыг хэрэглэхэд хялбар байдаг.
Á. Áиеийн жингийн индекс: биеийн жин ба өндөрт хэмжсэнээр дараах томьёог ашиглан биеийн жингийн индексийг хялбар олох боломжтой. Биеийн жингийн индексийг олохдоо биеийн жин ба өндрийг үнэн зөв, нягт нямбай тодорхойлох шаардлагатай байдаг.
Á. Áиеийн жингийн индекс: биеийн жин ба өндөрт хэмжсэнээр дараах томьёог ашиглан биеийн жингийн индексийг хялбар олох боломжтой. Биеийн жингийн индексийг олохдоо биеийн жин ба өндрийг үнэн зөв, нягт нямбай тодорхойлох шаардлагатай байдаг.
Томъёо: БЖИ (биеийн жингийн индекс) = биеийн жин кг-р/өндрийн кв (бутархай тоо болгон хуваан гаргана) Жишээ нь: 62 / (1.6*1.6) = 24.21 үүнээс харахад энэ хүн хэвийн жинтэй байна гэсэн үг.
|
2. Зөв зохистой хооллох Хооллох дадал амьдарлын нэлээд эрт үед бүрэлддэг. Хүүхэд амьдарлын явцад олон төрлийн хоол идэж сурдаг. Хүүхэд хоолны температур, бүтэц, чанар, амт, үнэр, өнгө, нэг удаад идэх хэмжээ, түүнд хандах хандлага, орчин тойрны уур амьсгалд мэдрэмтгий байдаг. Зөв хооллох дадалтай болоход хүүхдийн хоол идэх орчин, нөхцөл чухал юм. Эцэг, эхчүүд олон төрлийн хоол идэж сурахад нь тэднийг урамшуулан дэмжиж, дараах зарчмыг баримтлах хэрэгтэй. Үүнд: - хүүхдийн хоолонд цөцгийн тос, эсвэл өөх тос багатай чанасан, энгийн, хурц биш хоол хэрэглэх - В –ийн төрлийн амин дэм, уураг, кальци шаардлагатай тул өдөр бүр нэг аяга сүү, тараг эсвэл аарц өгөх - Аминдэм (А, С, Д амин дэм), эрдэс бодисоор баялаг болон баяжуулсан хоол хүнс хэрэглэх - Өглөөний хоол чанартай байх хэрэгтэй. Өглөөний хоолон дээр өдөрт хэрэглэх зөвлөмж хэмжээний 1/3-1/4- г идэх ёстой. |
3. Хүнс хоолоо зөв сонгох Хоол хүнсээ зөв сонгоход улс орон бүрийн өөрийн онцлогт тохирсон "Хоол тэжээлийн зөвлөмж" гаргасан байдаг. Эрүүл байхын тулд хүний бие махбодид 40, түүнээс олон төрлийн тэжээлийн бодисууд шаардлагатай байдаг. Нэг төрлийн хоол нь бүх төрлийн тэжээлийн бодисыг шаардлагатай хэмжээгээр хянаж чадахгүй.
Шаардлагатай бүх тэжээлийн бодисуудыг зохистой харьцаагаар, тохирсон хэмжээгээр авахын тулд хүн өдөр бүр олон төрлийн хоол идэх хэрэгтэй. Тэжээллэг бодисуудыг үндсэн шимт бодис (уураг, нүүрс ус, өөх тос) эрдэс бодис, бичил тэжээлийн бодисууд, аминдэм, ус гэж ангилна.
Хүнсний бүтээгдэхүүний бүлгээр хүнс, хоолны хэрэгцээг төлөвлөхийг "Хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийг бүлгээр төлөвлөх зарчим" гэнэ. Хүнсний бүтээгдэхүүний бүлэг тус бүрээс тодорхой хэмжээгээр хэрэглэхийг хүмүүст зөвлөдөг. Энэхүү зөвлөмжийг хүмүүс дагаж мөрдөхөд хялбар, энгийн, ойлгомжтой болгохын тулд монгол үндэстний "ГЭР" -ээр дүрслэн үзүүлсэн байдаг.
Өдөрт хэрэглэх хүнсний бүтээгдэхүүний зөвлөмж
Монголчууд өөрсдийн онцлогт тохируулан зөв хооллолтыг монгол гэрээр дүрслэн үзүүлжээ. "ГЭР" зөвлөмж нь үндсэн 5 бүлэг хүнсний бүтээгдэхүүнээс бүрдэнэ. Эдгээр бүлэг нь ижил найрлага бүхий хүнсний бүтээгдэхүүнийг бүлэглэсэн юм.
- Үр тариа, гурил - Хүнсний ногоо - Мах, махан бүтээгдэхүүн - Сүү, цагаан идээ - Жимс, жимсгэний бүлэг
Шаардлагатай бүх тэжээлийн бодисуудыг зохистой харьцаагаар, тохирсон хэмжээгээр авахын тулд хүн өдөр бүр олон төрлийн хоол идэх хэрэгтэй. Тэжээллэг бодисуудыг үндсэн шимт бодис (уураг, нүүрс ус, өөх тос) эрдэс бодис, бичил тэжээлийн бодисууд, аминдэм, ус гэж ангилна.
Хүнсний бүтээгдэхүүний бүлгээр хүнс, хоолны хэрэгцээг төлөвлөхийг "Хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийг бүлгээр төлөвлөх зарчим" гэнэ. Хүнсний бүтээгдэхүүний бүлэг тус бүрээс тодорхой хэмжээгээр хэрэглэхийг хүмүүст зөвлөдөг. Энэхүү зөвлөмжийг хүмүүс дагаж мөрдөхөд хялбар, энгийн, ойлгомжтой болгохын тулд монгол үндэстний "ГЭР" -ээр дүрслэн үзүүлсэн байдаг.
Өдөрт хэрэглэх хүнсний бүтээгдэхүүний зөвлөмж
Монголчууд өөрсдийн онцлогт тохируулан зөв хооллолтыг монгол гэрээр дүрслэн үзүүлжээ. "ГЭР" зөвлөмж нь үндсэн 5 бүлэг хүнсний бүтээгдэхүүнээс бүрдэнэ. Эдгээр бүлэг нь ижил найрлага бүхий хүнсний бүтээгдэхүүнийг бүлэглэсэн юм.
- Үр тариа, гурил - Хүнсний ногоо - Мах, махан бүтээгдэхүүн - Сүү, цагаан идээ - Жимс, жимсгэний бүлэг
Хүнсний бүтээгдэхүүний бүлэг тус бүрээс өдөрт хэрэглэх стандарт хэмжээг нэгжээр зааж өгсөн байдаг. Бүлэг тус бүрээс өдөрт хэрэглэх нэгжийн тоо өөр байна.
- Үр тариа, гурил (11-22 нэгж)
- Хүнсний ногоо (4-8 нэгж)
- Мах, махан бүтээгдэхүүн (2-3 нэгж)
- Сүүний бүлгээс (1-2 нэгж)
- Жимс, жимсгэний бүлэг (1-2 нэгж)
Нэгжийн тоо нь тухайн хүний хэрэгцээнээс гадна нас, хүйс, биеийн жин, хөдөлгөөнөөс хамаарна.
- Үр тариа, гурил (11-22 нэгж)
- Хүнсний ногоо (4-8 нэгж)
- Мах, махан бүтээгдэхүүн (2-3 нэгж)
- Сүүний бүлгээс (1-2 нэгж)
- Жимс, жимсгэний бүлэг (1-2 нэгж)
Нэгжийн тоо нь тухайн хүний хэрэгцээнээс гадна нас, хүйс, биеийн жин, хөдөлгөөнөөс хамаарна.
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэршлээр нэгжийг тооцох
үр тариа (11-22 нэгж) | Хүнсний ногоо (4-8 нэгж) | Мах (2-3 нэгж) | Сүү цагаан идээ (1-2 нэгж) | Жимс,жимсгэнэ (1-2 нэгж) |
Талх 1зүсэм Агшаасан будаа 1/2 аяга чанасан гоймон 1/2 аяга Боорцог 1 ш Еэвэн 1ш Мантуу 1 ш Гурил 3 х/х Арвайн гурил 2 ц/х | Түүхий ногоо 1 аяга Чанасан ногоо 1/2 аяга Улаан лооль 1 ш Шар лууван 2ш Төмс 2 х/х | Чанасан мах 200гр Борц 30гр Лаазалсан загас ½ Хиам 120гр | Самар 1 аяга Өндөг 1 ш Сүү 1 аяга Айраг 1 аяга Тараг 2 аяга Хоормог 2 аяга Бяслаг 30 гр Ааруул 20 гр Аарц 50гр | Шинэ жимс 1ш Жимсний цэвэр жүүс 1/2 аяга Хатаасан жимс 1/4 аяга |
Хоногт хэрэглэх хүнсний бүтээгдэхүүнийг бүлгээр сонгох зөвлөмж
/хоол судлалын төв 1999 он/
/хоол судлалын төв 1999 он/
Хүнсний бүтээгдэхүүний бүлэг (нэгжээр) | |||||
Насны бүлэг | Үр, тариа | Хүнсний ногоо | Мах | Сүү, цагаан идээ | Жимс |
4-10 нас | 12 | 4-5 | 2 | 1-2 | 2 |
өсвөр үе 11-17 нас | 14-16 | 6 | 2-3 | 2 | 2 |
Насанд хүрэгсэд | 18 | 6 | 3 | 2 | 2 |
Жирэмсэн ба хөхүүл эхчүүд | 20-22 | 7-8 | 3 | 2 | 2 |
Ахмад настан | 16 | 6 | 2-3 | 2 | 2 |
Хооллох зөвлөмжийн үндсэн зарчим 1. хүүхдийг зургаан сар хүртэл дан эхийн сүүгээр хооллон, 6 сартайгаас тохирсон нэмэгдэл хоолонд оруулах ба 2 нас хүртэл боломжоороо үргэлжлүүлэн эхийн сүүгээр хооллоно.
2. Хүүхдийн биеийн жинг 2 нас хүртэл нь сар бүр, 5 нас хүртэл нь улиралд нэг удаа хэмжин үнэлгээ өгнө.
3. Зохистой найрлага бүхий хоол тэжээл хэрэглэхийн тулд өдөр бүр хүнсний бүтээгдэхүүний бүлэг тус бүрээс боломжоороо заасан хэмжээгээр хэрэглэж занших
4. Өөх тосыг тохируулан хэрэглэж, боломжоороо өдөр бүрийн хоолонд загас , тахианы мах, өөхгүй мах хэрэглэж занших.
5. Хүнсний ногоог өдөрт доод тал нь 2-оос доошгүй удаа, жимс жимсгэнийг өдөрт 1-ээс доошгүй удаа хэрэглэх.
6. Аль болох боловсруулсан хоол хүнс хэрэглэх.
7. Давсыг тохируулан хэрэглэх. Йоджуулсан давсыг хэрэглэж занших. Давсалсан хоол хүнснээс аль болох зайлсхийх.
8. Эрүүл ахуй, ариун цэврийн хувьд аюулгүй хоол хүнс хэрэглэх.
9. Биеийн жингээ зохистой хэмжээнд барих, дасгал хөдөлгөөн тогтмол хийж, архи тамхи хэрэглэхгүй байж, амьдарлын эрүүл хэв маягийг хэвшүүлэх
10. Аль болох бүдүүн ширхэгтэй 2-р гурил, хивэг, хөх тарианы гурилаар хийсэн хүнс, хальсыг нь цэвэрлээгүй үр тариа, гурвалжин, хөц будаа хэрэглэ.
11. Өдөр бүр шинэ хүнс ногоо, жимс жимсгэнэ ихээр хэрэглэ.
2. Хүүхдийн биеийн жинг 2 нас хүртэл нь сар бүр, 5 нас хүртэл нь улиралд нэг удаа хэмжин үнэлгээ өгнө.
3. Зохистой найрлага бүхий хоол тэжээл хэрэглэхийн тулд өдөр бүр хүнсний бүтээгдэхүүний бүлэг тус бүрээс боломжоороо заасан хэмжээгээр хэрэглэж занших
4. Өөх тосыг тохируулан хэрэглэж, боломжоороо өдөр бүрийн хоолонд загас , тахианы мах, өөхгүй мах хэрэглэж занших.
5. Хүнсний ногоог өдөрт доод тал нь 2-оос доошгүй удаа, жимс жимсгэнийг өдөрт 1-ээс доошгүй удаа хэрэглэх.
6. Аль болох боловсруулсан хоол хүнс хэрэглэх.
7. Давсыг тохируулан хэрэглэх. Йоджуулсан давсыг хэрэглэж занших. Давсалсан хоол хүнснээс аль болох зайлсхийх.
8. Эрүүл ахуй, ариун цэврийн хувьд аюулгүй хоол хүнс хэрэглэх.
9. Биеийн жингээ зохистой хэмжээнд барих, дасгал хөдөлгөөн тогтмол хийж, архи тамхи хэрэглэхгүй байж, амьдарлын эрүүл хэв маягийг хэвшүүлэх
10. Аль болох бүдүүн ширхэгтэй 2-р гурил, хивэг, хөх тарианы гурилаар хийсэн хүнс, хальсыг нь цэвэрлээгүй үр тариа, гурвалжин, хөц будаа хэрэглэ.
11. Өдөр бүр шинэ хүнс ногоо, жимс жимсгэнэ ихээр хэрэглэ.
Хооллох зөв дэглэм Хангалттай давтамжтай хоолло - Хоол, хүнс ходоодонд 4 цаг орчим байж боловсорч дуусаад цааш 12 хуруу гэдсийг дамжин нарийн гэдсэнд ордог. Өөрөөр хэлбэл хоол идсэнээс хойш 4 цаг болоод ходоод үндсэндээ "хоосон" болдог байна. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- Энэ хугацааг үндэслэн 4 цагийн зайтай хооллох нь хамгийн тохиромжтой. Хүн хоногт 7- 8 цаг унтаж амрахад хангалттай байдгийг үндэслэн, үлдэж байгаа 16 цагт нь 4 удаа хооллоно. - Удаан хугацаагаар (6 - 8 цаг) хоол идэхгүй байх, дуртай цагтаа эмх замбараагүй хооллохын аль аль нь хоол боловсруулах эрхтний үйл ажиллагааг хямруулж өвчин эмгэгт хүрдэг. Тогтмол цагт хоолло - Тогтоосон цаггүйгээр хооллох нь ходоодны шүүс ялгарах хэмнэлийг алдагдуулж, аажимдаа хоол боловсруулах шүүсний хэмжээ, чанарын найрлага нь өөрчлөгдөж, хоол идэх дуршил буурна. Энэ нь яваандаа ходоодны архаг үрэвслийг үүсгэнэ. - Хэтэрхий удаан хугацаагаар хоосон явах, эсвэл нэг удаад их хэмжээгээр идэх нь эрүүл мэндэд эрсдэлтэй. Хооллох цагийн хуваарийн жишээ
Хоногт хоол, хүнсээр авах илчлэгийн зөв хуваарилалт
Насанд хүрсэн хүн хоногт дунджаар 2200 ккал илчлэгийг хоол хүнсээр авна гэж үзвэл хоногийн хоолны илчлэгийн хуваарилалт ямар байх вэ?
|
Веганизм, Вежетеранизм хоёрын ялгаа
Вежетерианизм нь орцондоо улаан, цагаан мах хэрэглэдэггүй хоолны дэглэм юм. Өндөг эсвэл сүү сүүн бүтээгдэхүүн, зөгийн бал зэрэг амьтаны гаралтай бүтээгдэхүүнийг хориглодог дэглэмүүд байдаг.
Веганизм нь бүх төрлийн амьтаныг хооллолт, хувцаслалт болон бусад төрлийн зорилгоор ашиглахын эсрэг философ, амьдрах ухаан юм. Веганууд бүх төрлийн амьтаны гаралтай бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхгүйг хичээдэг. Үүнд зөгийн бал, сүү сүүн бүтээгдэхүүн,
1 Сэтгэгдэл:
Iltgel bish, zuwluguu shig l bna. 11r angi baij uuruu iltgelee bichmeer yum. Iltgel gedgiig zuwhun geriin daalgawar bus uuriin oyunii chadamjiig haruulah bolomj gej bdh heregtei gej bodjiin
Post a Comment